BYLIVsenteret på The North West

Andreas Fadum Haugstad, 16.05.2018

BYLIVsenteret deltok under årets bykonferanse The North West, i Ålesund, med foredrag og debatt om byenes drivkrefter og fremtidens muligheter for sentrumsutvikling. Vi inviterte ordførerne fra sunnmørsbyene, samt Babak Behrad fra strategibyrået Trigger, og «feelgood-entreprenør» Katrine Aspaas.

Av Babak Behrad fikk vi høre budskapet om at bærekraft er gått fra å være en salgsgimmick til å bli en salgbar kvalitet. Den sosiale byen, møteplassen, blir stadig mer attraktiv. Det er helkommersielle utviklingsprosjekter på gang i USA der økonomisk potensial måles etter mulighet for «tilfeldige møter» mellom mennesker, målt per kvadratmeter. Byene og samfunnene som gjør seg attraktive, fornyer seg og skaper varierte miljøer, flere bein å stå på, er de byene som vil dominere i fremtiden.

IMG_1814 

Katrine Aspaas brukte anledningen til å spørre hvem som er nåtidens «veversker». Hvilke yrker og grupper vil forsvinne, hvem vil komme, og hva gjør det med våre byer og steder? Jobbformidlere og hodejegere rundt i verden anslår at alle personlige tjenester vil styrkes i tiden fremover. Stillingen som regnes som sikrest i fremtidens samfunn, er faktisk ofte vurdert å være personlig trener. Her er personlig stikkordet, og det er et signal om at fremtidens jobber vil fokuseres om de «myke verdiene». Endringene vil påvirke hvordan vi planlegger og bruker, byene våre, gjennom personlig tilpassede tjenester – både tradisjonelle mellommenneskelige, og digitale, gjennom løsninger for «smarte byer».

TNW Ulsteinvik - 2TNW Ulsteinvik - 2

Diskusjonen om mulighetene for fremtidens byer vil vi ta med videre til årets BYLIVkonferanse i Ulsteinvik. Med temaet «næringsliv, arbeidsliv, hverdagsliv», vil vi sette fokus på koblingene og potensialene for næringsliv, kultur, idrett og skole i norsk stedsplanlegging. Velkommen til faglige forfriskninger 17.oktober i Ulsteinvik!

Les mer om BYLIVkonferansen 2018

 

Øverst: Fra venstre Babak Behrad, Trigger, Knut Erik Engh, ordfører i Ulsteinvik, Kathrine Aspaas, Øystein Bull-Hansen, fagansvarlig BYLIVsenteret, Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund og Torgeir Dahl, ordfører i Molde. Foto: BYLIVsenteret